Ferieloven fastsætter dine minimumsrettigheder for ferie, når du er lønmodtager. Bliv klogere på dine grundlæggende ferierettigheder her.
Hvad du har ret til afhænger i øvrigt også af om du er ansat på en overenskomst eller ej. De fleste overenskomster giver eksempelvis en uges ekstra ferie. Det der hedder feriefridage eller 6. ferieuge.
For at få løn under din ferie skal du have optjent ret til det via dit arbejde. Hvis du ikke er fastansat, så du kan få løn under ferie (fx i korte perioder eller i fritidsjob), skal arbejdsgiveren betale mindst 12,5 procent af din løn i feriepenge, som du får udbetalt, når du skal holde ferie.
Det bedste er naturligvis, hvis du og din arbejdsgiver kan blive enige om hvornår du skal holde din ferie. Men hvis I ikke kan det, kan arbejdsgiveren bestemme, hvornår du skal holde ferie.
Det kræver, at arbejdsgiveren varsler dig i god tid:
Højesteret har i august 2015 afsagt dom om mulighederne for at fravige ferielovens almindelige varsler, så hvis du har en ansættelsesaftale, hvor der står kortere frister, så kontakt din HK afdeling.
Der findes stadig virksomheder i Danmark, som holder ferielukket i bestemte uger i sommerperioden, eller mellem jul og nytår mv. Her gælder særlige regler, så hvis du er omfattet af tvungen ferieafholdelse, så kontakt din HK-afdeling for yderligere oplysning.
Du optjener ret til ferie, mens du er ansat. Du optjener også ferie under din barsel, hvis du får hel eller delvis løn fra din arbejdsgiver i barselsperioden. Og er du ansat som funktionær, optjener du også ferie, hvis du er sygemeldt.
Du optjener ferie i kalenderåret – altså fra januar til december. Den ferie, du optjener, kan du holde i det efterfølgende ferieår, som går fra maj til april. Hvis du fx har været ansat hele 2015, har du ret til 5 ugers ferie i perioden fra 1. maj 2016 til 30. april 2017.
Du optjener 2,08 feriedag for hver måned, du er ansat. Det bliver til 25 dage på et år. En uges ferie svarer til 5 dage.
Hvis du er syg i din ferie, kan du få erstatningsferie for de dage, der er ud over 5 sygedage. Sygedagene kan godt være i forskellige ferier i løbet af et ferieår (fra 1. maj til 30. april). Hvis du fx er syg i 7 feriedage i løbet af et ferieår, får du altså 2 erstatningsferiedage.
Der er dog en række regler du skal være opmærksom på. Læs mere om det i artiklen om erstatningsferie. Både hvis du bliver syg før eller under din ferie.
I nogle tilfælde er det muligt, at få feriepengene direkte udbetalt.
Du har ret til at få udbetalt feriepengene uden at holde ferie hvis:
Du kan søge om at få udbetalt feriepengene hvis:
Du kan få feriepengene udbetalt op til 3 år efter udløbet af det ferieår, pengene hører til. Derefter er pengene tabt. Fx skal du sørge for at få udbetalt de feriepenge, du har optjent i 2010 til brug i ferieåret den 1. maj 2011 til 30. april 2012, senest den 30. april 2015.
Ja, det kan du godt. Du er ikke særligt beskyttet, fordi du er på ferie. Din arbejdsgiver skal dog kunne dokumentere, at opsigelsen er fremkommet rettidigt til dig. Eksempelvis at den er afleveret i din postkasse.
Der gælder nogle generelle regler for overførsel af ferie. Men de kan være begrænset via din overenskomst, så du ikke kan overføre ferie eller kan overføre færre feriedage.
De generelle regler siger, at du skal holde 20 dages ferie, og at du kan højst kan overføre 5 dage. Det betyder, at du skal have optjent mere end 20 dages ferie, før du kan overføre dage fra et ferieår til det næste.
Hvis du ønsker at overføre feriedag skal du:
Tjek overenskomsten. Hvis der står i den, at du ikke kan overføre ferie, er det overenskomsten, der gælder.
Ofte skal du bruge nogle særlige blanketter, når du søger om overførsel af feriedage. Kontakt din HK-afdeling.
Ja, det kan være muligt for dig at rejse til udlandet, mens du er syg. Men det er meget vigtigt, du kontakter din HK-afdeling for at få råd og vejledning. Før du kontakter afdelingen, må du gerne kontakte din læge for at høre, om opholdet i udlandet kan siges at forhale din helbredelse. Derudover skal du kontakte din kommune for at undersøge, om der vil være nogen sygeopfølgning, mens du er i udlandet.
Bemærk, at hvis du bliver indkaldt af kommunen til sygeopfølgning, kan kommunen kræve, at du skal møde op med meget kort varsel, måske med dags varsel. Få det derfor på skrift, hvis kommunen oplyser, at den ikke påtænker sygeopfølgning i en periode, hvor du er i udlandet.
Bemærk også, at du bør tjekke din postkasse på din folkeregisteradresse jævnligt, hvis du befinder dig et andet sted end på din bopæl f.eks. i sommerhus. Det kan få store økonomiske konsekvenser, hvis du overser en indkaldelse fra kommunen.
Som udgangspunktet skal du ikke bruge feriedage på at holde fri på helligdage, for du har nemlig fri i forvejen. Men meget afhænger af, hvad der står i din overenskomst eller anden aftale med din arbejdsgiver. Står der fx i overenskomsten, at du har fri Grundlovsdag, så skal du ikke bruge en feriedag for at holde fri.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.